Boala Meniere – prezentare de caz

Home » Articole » Cazuri clinice » Boala Meniere – prezentare de caz

Autori: dr. Roxana Masariu, dr. Adrian Tudor

Vom prezenta un caz tipic de boala Meniere, cu diagnosticul stabilit pe baza probelor audiologice si vestibulometrice efectuate in Clinica Urechii.

Pacientul V.M., in varsta de 42 de ani, din jud. Arges, s-a prezentat la clinica noastra pe data de 03.07.2009 acuzand  de aprox. 2 ani crize de vertij cu durata de cateva ore si pierderea progresiva a auzului la urechea dreapta, insotita de acufene (tinitus) devenit permanent.  La efectuarea  chestionarului de vertij (Dizziness Handicap Inventory), rezultatul a fost de 70 de puncte (pacientul percepe vertijul ca pe un handicap sever).

chestionar vertij pag1

chestionar vertij pag2Examenul videootoscopic a aratat timpane de aspect normal. Probele clinice cu diapazonul : Rinne pozitiv bilateral, Weber lateralizat spre stanga. Pacientul nu prezenta nistagmus in momentul consultului, manevra Romberg de asemenea negativa.

Pentru stabilirea diagnosticului, avand in vedere hipoacuzia semnalata de catre pacient, am inceput cu bilantul audiologic:

  1. Audiometria tonala – a aratat o hipoacuzie neurosenzoriala mijlocie (pragul auditiv mediu la 65 dB) la urechea dreapta, in platou, iar la urechea stanga o trauma sonora veche.

ATL

  1. Imitanta acustica – timpanograma de tip A bilateral, reflexul stapedian prezent ipsi si contralateral.

Imitanta

  1. Otoemisiunile acustice – absente la urechea dreapta si partial prezente la urechea stg., conform audiogramei.

OAE-UDOAE-US

  1. Potentialele evocate auditive – intervalele I-V si latentele undelor normale bilateral.

PEAP

Au urmat probele de vestibulometrie:

Electrocohleografia cu electrod juxtatimpanal – valoarea obtinuta a raportului SP/AP de 72 % pledeaza pentru existenta hidropsului endolimfatic, proba avand o specificitate de aprox. 95 % asa cum am vazut in capitolul “Diagnosticul bolii Meniere”.

ECoG

Potentialele vestibulare evocate miogenice – VEMP: amplitudinile undelor au iesit scazute fata de normal. Rezultatele acestui test pot fi foarte variabile in Meniere; in cazul nostru amplitudinea scazuta a undelor s-ar putea explica prin stadiul mai avansat al bolii.

VEMP-Meniere

Pacientului i-au fost recomandate schimbarile de dieta pentru a scade retentia de fluide in corp si tratament de 3 luni cu betahistina 48 mg/zi. Va urma evaluarea la 6 luni, cu stabilirea oportunitatii de efectuare a suntului endolimfatic in cazul esecului tratamentului medical.

Comments

comments

in Cazuri clinice de admin

One comment

  1. Pingback: Boala Meniere- prezentare de caz | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment