Conflict vasculo nervos in unghiul ponto-cerebelos – caz clinic

Home » Articole » Cazuri clinice » Conflict vasculo nervos in unghiul ponto-cerebelos – caz clinic

AUTORI:  Dr. TUDOR ADRIAN,  Dr. ILIE MADALINA.

Pacient  in vastra de 44 ani se prezinta in clinica noastra cu senzatie de ameteala. Simptomatologia a aparut in urma cu mai multi ani, este resimtita de pacient  ca o senzatie de cadere in gol, cu durata de cateva minute, cateodata prelungindu-se la o ora, apare la miscari bruste ale capului, in stari tensionate ale pacientului si este insotita de dureri de cap si tulburari de vedere.

La un consult de specialitate efectuat anterior de catre pacient i  s-a recomandat efectuarea unui tratament pe termen lung cu tanakan 2 cp/zi, betaserc 2 cp/zi si vitamax 2 cp/zi, dar in ciuda faptului ca tratamentul a fost luat cu regularitate, simptomatologia nu s-a remis.

Investigatiile clinice si paraclinice de specialitate

Am efectuat un examen otomicroscopic bilateral care a evidentiat conductele  auditive externe bilateral libere, fara secretii patologice la acest nivel si cu existenta unei mici pungi de retractie aticala la nivelul urechii stangi.

La acumetria instrumentala Rinne-ul a fost pozitiv bilateral si Weber indiferent.

Audiograma tonala liminara a aratat o hipoacuzie neurosenzoriala usoara bilateral.

Timpanograma si reflexul stapedian. Rezultatul a fost de timpanograma tip A bilateral, cu reflex acustice ale muschiului scaritei prezente bilateral.

Otoemisiunile acustice prezente bilateral  au aratat o functionalitate in limite normale ale celulelor ciliate externe.

Posturografia statica arata o afectare a imputului vestibular in incidenta antero posterioara.

Testul de potentiale evocate auditive precoce (BERA) a evidentiat prelungirea intervalelor I-III pe urechea dreapta si  si III-V la nivelul urechii stangi (mai mare de 2.2) dar cu un timp de conducere central inlimite normale bilateral.

S-a impus efectuarea unui examen computer tomograf pentru a vedea daca exista leziuni in cadrul formatiunilor implicate in simturile ORL ceea ce ne-a si confirmat acest lucru, evidentiindu-se un conflict vasculo-nervos, o bucla vasculara care realizeaza compresie la nivelul nervilor cranieni VII-VIII.

Particular in acest caz este prelungirea intervalului I-III la urechea dreapta si si III-V la nivelul urechii stangi, care sugereaza o eventuala patologie la nivelul trunchiului cerebral. Coroborata cu rezultatul tomografiei computerizate, sugereaza diagnosticul de conflict vasculo-nervos. Rasunetul clinic dat de compresia vasculara asupra pachetului nervos VII-VIII produce o  simptomatologie discreta dar cu caracter invalidant,  pentru ca pacientul nu isi poate desfasura activitatea la parametri normali in astfel de conditii.

Comments

comments

in Cazuri clinice de admin

One comment

  1. Pingback: Conflict vasculo nervos in unghiul ponto-cerebelos – caz clinic | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment