Dehiscenta de canal semicircular superior – prezentare de caz

Home » Articole » Cazuri clinice » Dehiscenta de canal semicircular superior – prezentare de caz

Autori: Dr. Adrian Tudor, Dr. Roxana Masariu.

Dehiscenta de canal semicircular superior  este un sindrom caracterizat anatomic prin lipsa sau subtierea unei portiuni osoase a canalului semicircular superior (defect congenital in podeaua fosei craniene mijlocii, aparut in cursul dezvoltarii).

Prezentam cazul unei paciente care s-a adresat clinicii noastre pentru vertij de scurta durata (manifestat  la tusit, stranutat sau suflarea nasului) si scaderea progresiva a auzului la urechea stanga.

La examenul otomicroscopic, timpanele s-au prezentat cu aspect normal. Acumetric  am constatat  un Rinne negativ la urechea stanga si Weber lateralizat spre aceeasi  ureche.

Conform anamnezei, am efectuat initial videonistagmografia: nistagmusul spontan – absent, dar la manevra Valsalva  cu presiune pozitiva in urechea medie (prin pensarea narilor) s-a observat un nistagmus vertical-torsional “bate jos” , cu secusa rapida spre urechea dreapta, insotit clinic de vertij,  semn sugestiv pentru  stimularea canalului semicircular superior stang.

Am continuat cu bilantul audiologic:

Imitanta acustica a aratat o timpanograma de tip A bilateral, cu reflexul acustic absent la urechea stanga ipsi si contra:

Otoemisiunile acustice produsul de distorsiune:  la urechea stanga – absente:

Audiometria tonala a aratat o hipoacuzie mixta US si neurosenzoriala usoara UD:

Pentru a face diagnosticul diferential cu otoscleroza labirintizata la urechea stanga, am efectuat si potentialele vestibulare evocate (VEMP): s-au constat amplitudini crescute ale undelor p1, n1 la prag scazut de stimulare (75 dB) pe partea stanga, si absenta undelor la intensitati mari:

In urma acestor investigatii am decis efectuarea CT-ului de stanca temporala de inalta rezolutie, care ne-a confirmat diagnosticul de dehiscenta de canal semicircular superior stang (lipsa lizereului periferic de os compact pe versantul postero-superior):

Pacienta a refuzat o interventie chirurgicala de inchidere a dehiscentei datorita riscului de hipoacuzie, urmand a reveni in Clinica Urechii pentru monitorizare.

Comments

comments

in Cazuri clinice de admin

One comment

  1. Pingback: Dehiscenta de canal semicircular superior – prezentare de caz | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment