Electro-si videonistagmografia (ENG)

Home » Articole » Testarea echilibrului » Electro-si videonistagmografia (ENG)
45-1
Ochii functioneaza in stransa legatura cu urechea internă pentru realizarea echilibrului; aceste organe depind unul de altul pentru un bun echilibru şi o vedere clară. Mişcarea capului sau un alt stimul al urechii interne trimite semnale către muşchii oculari prin intermediul sistemului nervos, formând aşa numitul reflex vestibulo-ocular (RVO).

RVO în mod normal produce mişcări ale globilor ocularice ce menţin vederea clară în timpul mişcării capului. Electronistagmografia este un set de teste de mişcare a globilor oculari ce caută semne ale disfuncţiei vestibulare sau probleme neurologice prin măsurarea nsitagmusului (un tip de mişcări oculare involuntare) şi înregistrarea altor mişcări oculare în scopul evaluării anumitor funcţii cerebrale. Testele de ENG si VNG sunt probabil cele mai frecvent folosite în evaluarea pacienţilor cu ameţeală, vertij şi/sau tulburări de echilibru.
În timpul ENG mişcările ochilor sunt înregistrate şi analizate cu ajutorul unor mici electrozi plasaţi pe pielea din jurul ochilor. Electrozii se prind pe piele cu ajutorul unui adeziv, similar unui mic bandaj. Mişcările globilor oculari pot fi înregistrate şi cu o cameră video în infraroşu în timp ce persoana testată poartă ochelari în locul electrozilor adezivi. In cazul videonistagmografiei (VNG) se utilizeaza niste ochelari speciali, avand montate doua vamere video conectate la sistemul computerizat de analiza a miscarilor globilor oculari.
În timp ce mişcările globilor oculari sunt înregistrate, persoanei testate îi vor fi puse o serie de întrebări simplece au rolul de a-i menţine atenţia în timpul testării.
Un test ENG sau VNG evaluează mişcarea ochilor în timp ce urmăresc o ţintă în mişcare. Alt test evaluează mişcarea ochilor în timp ce capul este orientat în diferite direcţii. În timpul testului caloric (denumit uneori şi bitermal sau montermal), apă sau aer rece şi calde sunt circulate prin canalul auditiv. Modificările de temperatură stimulează urechea internă pentru a testa nistagmusul.

Comments

comments

in Testarea echilibrului de admin

3 Comments

 1. Pingback: Electro-si videonistagmografia (ENG) | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

 2. dali olar

  as dori daca se poate sa stiu care ar fi pretul unei astfel de testari si cam cit ar dura ,dat fiind faptul ca sunt din rm.valcea. scuze ptr.ortografie. nu prea ma descurc cu tastatura. va multumesc si astept un raspuns ptr ca as fi interesata de o astfel de investigatie,deoarece de doi ani sufar cumplit de ameteala. tomograf normal,biochimie si hemoleucograma normale,un pic cam mare colesterolul si un nodul deocamdata ‘cuminte’ pe lobul sting tiroidian.am patruzecisisase de ani.am si tulburari de vedere de citeva luni, dar inca nu am mers la un control.

   
  • Dr. Roxana Masariu

   Buna seara,
   Bilantul vestibular costa 300 ron si il efectueaza dr. Tudor Adrian, puteti solicita la numerele de telefon de pe site o programare. Multa sanatate!

    

Leave a Comment