Fistula perilimfatică

Home » Articole » Patologie » Fistula perilimfatică

Fistula perilimfatică reprezintă o ruptură sau un defect la nivelul ferestrei ovale şi/sau rotunde, cele două membrane fragile ce separă urechea medie de fluidele din urechea internă. Când apare o fistulă schimbările de presiune din urechea medie afecteză direct şi urechea internă, stimulând receptorii pentru echilibru şi/sau auz şi producând simptome.
Simptomele unei fistule perilmfatice cuprind ameţeala, vertijul, dezechilibrul, greaţă şi vărsături. Unele persoane descriu sunete sau tensiune în urechi şi mulţi observă o scădere a acuităţii auditive. Pentru majoritatea persoanelor cu fistule simptomele se înrăutăţesc cu schimbările de altitudine (ascensoare, avioane, călătorii prin trecătorile montane) sau de presiune a aerului (schimbări ale vremii), precum şi cu activitatea fizică.
Traumatismele capului reprezintă cea mai frecventă cauză a fistulelor. Fistulele pot să apară după schimbări rapide şi semnificative ale presiunii intracraniene sau atmosferice, cum ar fi în timpul scufundărilor, manevrelor acrobatice aeriene, naşterii sau ridicării de greutăţi. Fistulele pot fi prezente la naştere sau pot să apară ca urmare a unor infecţii cronice, severe ale urechii. Foarte rar par să apară spontan.
Anamneza, examenul clinic şi testele audiometrice şi vestibulare sunt folosite în stabilirea diagnosticului de fistulă perilimfatică. Totuşi, singura modalitate de diagnostic direct o reprezintă efectuarea unei timpanotomii (intervenţie chirurgicală) şi vizualizarea directă a zonei afectate.
În multe cazuri o fistulă se poate vindeca spontan prin repaus strict la pat, pentru a da fistulei posibilitatea să se vindece. Dacă simptomele sunt severe şi nu răspund la repaus sau are loc o pierdere progresivă a auzului, tratamentul chirurgical al fistulei se impune.

Comments

comments

in Patologie de admin

One comment

  1. Pingback: Fistula perilimfatică | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment