Manevra Epley

Home » Articole » Tratament » Manevra Epley

Autori: Dr. Adrian Tudor,  Dr. Ilie Madalina

Manevra Epley  reprezinta o metoda folosita pentru tratamentul vertijul paroxistic pozitional benign. VPPB-ul reprezinta cea mai frecventa cauza de vertij la adult.  Cauza VPPB-ului  este considerata a fii depozitele de  calciu din urechea interna, otoconiile, care se ataseaza de cupula canalului semicircular si determina la anumite miscari ale capului, oscilatii patogenice ale cupulei, cu aparitia vertijului. Cel mai frecvent VPPB ul isi are originea in canalul semicircular posterior.

Manevra Epley se efectueaza la Clinica Urechii si  reprezinta  un exercitiu destinat repozitionarii  acestor otoconii din urechea interna; ea este efectuata in clinica noastra de un medic specialist ORL.

Inainte de a efectua aceasta manevra trebuie sa instiintati medicul daca suferiti de alte afectiuni de genul: afectiuni ale coloanei  vertebrale (spondiloza cervicala), afectiuni ale spatelui, hipotensiune arteriala sau leziuni retiniene.

Este indicat ca inainte cu 4 ore de efectuarea acestei manevre sa nu mancati si sa fiti imbracat cu haine cat mai lejer.

Cum se efectueaza manevra Epley? Manevra se efectueaza pentru o singura ureche deoarece VPPB-ul afecteaza cel mai frecvent o singura ureche.

Etapele manevrei Epley:

1) pacientul sta in pat cu picioarele intinse si cu corpul la 90 de grade. Medicul va va roti capul de partea urechii afectate (dreapta de exemplu) si va va intinde pe pat; mentinandu-va capul  cu bratele la 45 de grade fata de planul patului; veti ramane in aceasta pozitie 2 minute;

2)  mentinand aceeasi pozitie a corpului veti intoarce capul la 180 de grade (de partea stanga);

este posibil ca la aceste manevre sa apara senzatia de vertij,  uneori chiar si cu senzatie de greata. mentineti pozitia 2 minute;

 3) va veti intoarce cu tot corpul pe partea stanga si veti intoarce si capul astfel incat sa priviti podeaua, ramanand asa 2 minute;

4) ultima etapa consta in ridicarea corpului la 90 de grade, mentinand aceasta pozitie tot 2 minute.

Dupa ce efectuarea acestei manevre:

-trebuie  sa mai asteptati  10 minute ca sa va reveniti;

– nu trebuie sa plecati singur pe drum; sa fiti insotit;

– timp de 2 zile trebuie sa dormiti pe 2 perne; cu capul la 45 de grade;

– timp de 7 zile nu trebuie sa va intoarceti pe partea afectata.

Studiile au demostrat ca in 80% din cazuri manevra Epley este suficienta o singura data.

Comments

comments

in Tratament de admin

One comment

  1. Pingback: Manevra Epley | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment