Neurinom de ganglion geniculat – prezentare de caz

Home » Articole » Cazuri clinice » Neurinom de ganglion geniculat – prezentare de caz

Pacientul P.D., in varsta de 46 de ani , din Bucuresti, s-a prezentat la Clinica Urechii cu urmatorul istoric: in luna aprilie 2010 a fost internat in sectia neurologie pentru  instalarea (cu 2 zile anterior)  a unei asimetrii faciale stangi, cu imposibilitatea ocluziei  complete a ochiului stang. S-a stabilit diagnosticul de “paralizie faciala de tip periferic  stang a frigore”, pacientul urmand ca tratament protocolul Stennert, cu o ameliorare moderata (ocluzia palpebrala a devenit  posibila).

Dupa doua saptamani, pacientul a inceput sa prezinte ameteli si un usor dezechilibru la mers, fapt ce l-a indrumat catre clinica noastra.

La examenul otomicroscopic,  membranele timpanice erau de aspect normal.  Examenul acumetric de asemenea normal.  Am decis  efectuarea bilantului audiologic:

Audiometria tonala

A aratat o hipoacuzie neurosenzoriala usoara bilaterala, simetrica.

Imitanta acustica

Timpanograma de tip A bilateral.

Reflexul stapedian ipsi stanga si contra dreapta absente, ceea ce pledeaza pentru o paralizie faciala stg. suprastapediana.

Otoemisiunile acustice

Absente bilateral, conform hipoacuziei neurosenzoriale bilaterale.

Potentialele evocate auditive precoce

Au evidentiat un interval I-III prelungit  (nucleu cohlear proximal – nucleu bulbar) si un interval I-V mai mare de 4,4 msec.

Acest lucru a orientat catre o patologie de trunchi cerebral si s-a decis efectuarea RMN cu substanta de contrast de conduct auditiv intern si unghi pontocerebelos, care a evidentat o ingrosare nodulara a ganglionului geniculat de partea stanga, cu priza de contrast intensa, de 2 mm, cu fina coada de incarcare in portiunea labirintica a facialului stang, cu aspect de neurinom de ganglion geniculat stang.

Pacientul a fost indrumat catre consult neurochirurgical in vederea rezectiei si reconstructiei nervului facial prin grefa  termino-terminala,  urmand a reveni in clinica pentru follow-up.

Discutii

Neurinomul de facial este o afectiune rara, reprezentand mai putin de 1% din tumorile intrapetroase si  5% din paraliziile faciale.  In 2/3 din cazuri, localizarea este la nivelul ganglionului geniculat. Debutul este de obicei insidios, cu pareza faciala instalata progresiv, de obicei  fara simptome auditive sau vertij in localizarile la nivelul ganglionului geniculat. In cazul de fata, debutul brusc al simptomatologiei  cu paralizie faciala a orientat diagnosticul etiologic  spre o paralizie de tip a frigore.

Tratamentul de electie este cel chirurgical, tipul de abord fiind stabilit in functie de extensia neurinomului.

Comments

comments

in Cazuri clinice de admin

One comment

  1. Pingback: Neurinom de ganglion geniculat – prezentare de caz | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment