Neuronita vestibulara

Home » Articole » Patologie » Neuronita vestibulara

Autori: Dr. Roxana Masariu, Dr. Adrian Tudor.

Definitie

Intrerupere brusca a unui input neuronal aferent de la unul din cele2 sisteme vestibulare. Poate fi vorba de o afectare a nervului vestibular (“neurita”)  sau a neuronilor din ganglionul vestibular (“neuronita”). Clinic, este o afectare vestibulara periferica unilaterala debutata brusc, fara deficit auditiv sau alte simptome auditive.

Cauze

Nu se stie exact cauza:

 • Afectare virala – reactivare a unui virus latent  herpes simplex de tip I in ganglionul vestibular,  sau dupa raceli comune.
 • Exista si o ipoteza referitoare la o ischemie a sistemului vestibular.

Tablou clinic

Faza acuta este reprezentata de  o criza vertiginoasa foarte intensa, insotita de greata si varsaturi, care poate dura de la cateva ore pana la 2-3 zile. Urmeaza o faza cu simptome reziduale (ameteli si dezechilibru) , care se remit  in cele mai multe cazuri dupa 3-6 luni.

Au fost descrise 8 caracteristici esentiale ale neuronitei vestibulare, in ordinea importantei,  care stabilesc diagnosticul :

 • Vertij, in general cu debut brusc si sever.
 • Nistagmus spontan intens, de partea opusa  vestibulului hipovalent.
 • Raspuns scazut la proba calorica de partea afectata.
 • Evolutie indelungata a bolii, de la cateva saptamani la cateva luni.
 • Incidenta cea mai mare in decadele 3,4 si 5 de varsta.
 • Examen neurologic normal, cu exceptia nistagmusului si a dezechilibrului.
 • Istorie recenta de infectie.

Investigatii

Tabloul clinic este in general foarte relevant pentru a stabili diagnosticul. In cazurile in care insa evolutia este prelungita peste o luna, episoadele sunt recurente, sau apar si alte simptome, sunt necesare investigatii suplimentare.

Audiograma tonala

In neuronita vestibulara este normala, fara deficit auditiv. Se efectueaza  uneori pentru a exclude o boala Meniere.

Electronistagmografia/videonistagmografia

Nistagmus spontan/pozitional cu secusa rapida de partea opusa vestibulului lezat  –  orizontal sau torsional.

Nistagmus in privirea laterala (gaze nystagmus) – in general denota o afectare vestibulara de tip central, insa  in neuronita vestibulara poate fi o expresie a intensitatii nistagmusului periferic acut ce nu poate fi suprimat total prin fixatia privirii (legea lui Alexander: frecventa si amplutidinea nistagmusului  cresc atunci cand pacientul priveste in directia secusei  rapide a nistagmusului).

Head shake test

Apare un nistagmus cu secusa rapida de partea opusa partii lezate.

Proba calorica

Cel mai important test pentru diagnosticul neuronitei vestibulare  – arata hipovalenta vestibulara si preponderenta directionala.

VEMP (Potentiale evocate vestibulare miogenice)

Amplitudinile sunt reduse in neuronita. Este un test care se normalizeaza mai rapid decat altele.

Posturografia dinamica computerizata

Arata un sindrom vestibular sever, necompensat  in faza acuta a bolii.

Scaunul rotator

Testele sunt dificil sau imposibil de efectuat in faza acuta a neuronitei (pacientul nu le poate tolera).

Investigatiile imagistice (RMN)

Sunt indicate atunci cand se suspicioneaza o patologie de trunchi cerebral. Rareori, poate fi vizualizata inflamatia nervului vestibular.

Tratament

In faza acuta tratamentul este simptomatic, constand in antiemetice si supresoare vestibulare (meclizina, diazepam). Daca se suspicioneaza o infectie cu herpes virus, se poate adauga in tratament si Acyclovir. Unii pledeaza de asemenea pentru terapia cu steroizi (metilprednisolon, prednison) in ideea reducerii edemului inflamator al nervului vestibular .

Reeducarea vestibulara

Reprezinta a 2-a etapa a tratamentului. Trebuie inceputa cat mai repede pentru a grabi recuperarea pacientului prin compensare. O compensare spontana are loc la majoritatea pacientilor dupa faza acuta, insa dezechilibrul si ametelile restante necesita exercitii pentru o recuperare rapida si completa. Se incepe cu exercitii de fixuare vizuala chiar din faza in care pacientul inca sta la pat. Se practica in general exercitii de stabilizare a privirii, reeducarea echilibrului si mersului (exercitii pe platforma de posturografie), training-ul dependentei vizuale.

30-1

Comments

comments

in Patologie de admin

2 Comments

 1. Pingback: Neuronita vestibulara | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

 2. macsuta

  foarte bun articolul!

   

Leave a Comment