Autori: Dr. Roxana Masariu, Dr. Adrian Tudor.
Definitie
Intrerupere brusca a unui input neuronal aferent de la unul din cele2 sisteme vestibulare. Poate fi vorba de o afectare a nervului vestibular (“neurita”) sau a neuronilor din ganglionul vestibular (“neuronita”). Clinic, este o afectare vestibulara periferica unilaterala debutata brusc, fara deficit auditiv sau alte simptome auditive.
Cauze
Nu se stie exact cauza:
- Afectare virala – reactivare a unui virus latent herpes simplex de tip I in ganglionul vestibular, sau dupa raceli comune.
- Exista si o ipoteza referitoare la o ischemie a sistemului vestibular.
Tablou clinic
Faza acuta este reprezentata de o criza vertiginoasa foarte intensa, insotita de greata si varsaturi, care poate dura de la cateva ore pana la 2-3 zile. Urmeaza o faza cu simptome reziduale (ameteli si dezechilibru) , care se remit in cele mai multe cazuri dupa 3-6 luni.
Au fost descrise 8 caracteristici esentiale ale neuronitei vestibulare, in ordinea importantei, care stabilesc diagnosticul :
- Vertij, in general cu debut brusc si sever.
- Nistagmus spontan intens, de partea opusa vestibulului hipovalent.
- Raspuns scazut la proba calorica de partea afectata.
- Evolutie indelungata a bolii, de la cateva saptamani la cateva luni.
- Incidenta cea mai mare in decadele 3,4 si 5 de varsta.
- Examen neurologic normal, cu exceptia nistagmusului si a dezechilibrului.
- Istorie recenta de infectie.
Investigatii
Tabloul clinic este in general foarte relevant pentru a stabili diagnosticul. In cazurile in care insa evolutia este prelungita peste o luna, episoadele sunt recurente, sau apar si alte simptome, sunt necesare investigatii suplimentare.
In neuronita vestibulara este normala, fara deficit auditiv. Se efectueaza uneori pentru a exclude o boala Meniere.
Electronistagmografia/videonistagmografia
Nistagmus spontan/pozitional cu secusa rapida de partea opusa vestibulului lezat – orizontal sau torsional.
Nistagmus in privirea laterala (gaze nystagmus) – in general denota o afectare vestibulara de tip central, insa in neuronita vestibulara poate fi o expresie a intensitatii nistagmusului periferic acut ce nu poate fi suprimat total prin fixatia privirii (legea lui Alexander: frecventa si amplutidinea nistagmusului cresc atunci cand pacientul priveste in directia secusei rapide a nistagmusului).
Head shake test
Apare un nistagmus cu secusa rapida de partea opusa partii lezate.
Proba calorica
Cel mai important test pentru diagnosticul neuronitei vestibulare – arata hipovalenta vestibulara si preponderenta directionala.
VEMP (Potentiale evocate vestibulare miogenice)
Amplitudinile sunt reduse in neuronita. Este un test care se normalizeaza mai rapid decat altele.
Posturografia dinamica computerizata
Arata un sindrom vestibular sever, necompensat in faza acuta a bolii.
Scaunul rotator
Testele sunt dificil sau imposibil de efectuat in faza acuta a neuronitei (pacientul nu le poate tolera).
Investigatiile imagistice (RMN)
Sunt indicate atunci cand se suspicioneaza o patologie de trunchi cerebral. Rareori, poate fi vizualizata inflamatia nervului vestibular.
Tratament
In faza acuta tratamentul este simptomatic, constand in antiemetice si supresoare vestibulare (meclizina, diazepam). Daca se suspicioneaza o infectie cu herpes virus, se poate adauga in tratament si Acyclovir. Unii pledeaza de asemenea pentru terapia cu steroizi (metilprednisolon, prednison) in ideea reducerii edemului inflamator al nervului vestibular .
Reeducarea vestibulara
Reprezinta a 2-a etapa a tratamentului. Trebuie inceputa cat mai repede pentru a grabi recuperarea pacientului prin compensare. O compensare spontana are loc la majoritatea pacientilor dupa faza acuta, insa dezechilibrul si ametelile restante necesita exercitii pentru o recuperare rapida si completa. Se incepe cu exercitii de fixuare vizuala chiar din faza in care pacientul inca sta la pat. Se practica in general exercitii de stabilizare a privirii, reeducarea echilibrului si mersului (exercitii pe platforma de posturografie), training-ul dependentei vizuale.

Pingback: Neuronita vestibulara | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti
foarte bun articolul!