Nevrita vestibulara – prezentare de caz

Home » Articole » Cazuri clinice » Nevrita vestibulara – prezentare de caz

Autori: Dr. Adrian Tudor, Dr. Roxana Masariu.

Pacienta M.V., in varsta de 46 de ani, din Bucuresti, s-a prezentat la Clinica Urechii relatand o criza intensa de vertij debutata in urma cu o saptamana, insotita de greata si varsaturi, discret ameliorata in momentul consultului, fara antecedente recente de infectie virala. Pacienta prezinta in istoricul sau o hipoacuzie neurosenzoriala severa la urechea dreapta, acufene si exicizii multiple succesive (sapte) ale unor epitelioame spinocelulare cutanate.

Pe baza tabloului clinic s-a suspicionat o neuronita vestibulara, efectuand in clinica noastra urmatoarele investigatii pentru confirmare:

Posturografia computerizata: a relevat afectarea inputului  vestibular.

Videonistagmografia: nistagmus spontan orizontal stang.

Proba calorica nu s-a putut  efectua datorita intensitatii simptomatologiei.

S-a efectuat si bilantul audiologic pentru a investiga deficitul auditiv drept:

Audiometria tonala a confirmat hipoacuzia neurosenzoriala severa la urechea dreapta, veche.

Imitanta acustica: conform pierderii auditive la urechea dreapta, reflexul stapedian ipsi si contralateral dreapta absent.

Otoemisiunile acustice – produsul de distorsiune: de asemenea absente la urechea dreapta.

In urma acestor teste s-a stabilit diagnosticul prezumtiv de neuronita vestibulara dreapta, pacienta urmand o schema de tratament simptomatic, cu Metoclopramid si Diazepam, urmand sa efectueze apoi exercitii de reeducare vestibulara la noi in clinica.

Avand in vedere insa  antecedentele de epitelioame spinocelulare si  hipoacuzia severa unilaterala, pacienta a fost rechemata pentru efectuarea de investigatii suplimentare, inclusiv RMN cerebral pentru depistarea unei eventuale metastaze.

Potentialele evocate auditive precoce au aratat latente si intervale ale undelor in limite normale.

RMN-ul cu substanta de contrast a evidentiat cateva leziuni cu aspect demielinizant nespecific la nivelul substantei albe supratentoriale si un aspect interesant de ingrosare difuza moderata a pachetului  nervos acustico-vestibular de partea dreapta in segmentul meatal, aspect RM in favoare de nevrita:

Dupa aprox. 6 luni, pacienta a revenit la clinica cu urmatoarea simptomatologie: crize scurte de vertij, cu durata de cateva secunde,  la miscarile capului, insotite de usoara senzatie de greata.

Am repetat videonistagmografia care a relevat la manevra  Dix si Hallpike un nistagmus torsional drept geotropic, caracteristic unui VPPB drept:

Dupa efectuarea manevrelor de repozitionare canaliculara evolutia a fost favorabila.  Pacienta a repetat si RMN –ul cerebral, care a aratat disparitia aspectului de nevrita vestibulara si caracterul stationar al leziunilor cu aspect demielinizant.

Discutii

Se stie ca neuronita vestibulara poate sa determine la o distanta variabila atacuri recurente de VPPB pe aceeasi parte cu vestibulul afectat (functia canalului semicircular posterior fiind prezervata sau cu o recuperare mai rapida decat cea a canalului semicircular lateral, datorita diferentei de vascularizatie sau de inervatie). Totodata,  avand in vedere antecedentele de epitelioame spinocelulare multiple ale pacientei, am considerat oportuna efectuarea si a  RMN –ului cerebral in ciuda rezultatelor normale ale investigatiilor audiologice, pentru a exclude  o  eventuala micrometastaza cerebrala.

Comments

comments

in Cazuri clinice de admin

One comment

  1. Pingback: Nevrita vestibulara – prezentare de caz | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment