Posturografia statică computerizată

Home » Articole » Testarea echilibrului » Posturografia statică computerizată
47-1

Posturografia statica computerizată (PSC) este un test de stabilitate posturală. În timp ce ENG şi testele rotatorii evaluează interacţiunea oculo-vestibulară, PSC oferă informaţii despre controlul motor sau funcţia de echilibru în diferite condiţii de mediu.
 
Capacitatea de a menţine echilibrul se bazează nu numai pe vedere sau sistemul vestibular ci şi pe informaţiile pe care creierul le primeşte de la muşchi şi articulaţii, oferind indicii precum direcţia în care se mişcă capul sau textura şi înclinarea suprafeţei pe care se merge.
PSC testează legăturile dintre toate componentele sistemului ce asigură echilibrul – ochii, sistemul somatosenzitiv şi sistemul vestibular. Măsoară reacţia unei persoane la medii în care cantitatea de informaţie trimisă de ochi şi sistemul somatosenzitiv este variată.
Testul consta in mentinerea pozitiei pe o platformă, cu privirea fixată la o ţintă anume. Ţinta se mişcă în timp ce senzorii de presiune de sub platformă înregistrează mişcările greutăţii corpului (balansul) în timp ce persoana testată îşi menţine echilibrul (se foloseste un cadru de siguranţă pentru a preveni căderea în timpul testării).
Posturografia oferă informaţii despre cât de bine este menţinut echilibrul în timpul unor situatii anume provocate.

La Clinica Urechii functioneaza in prezent posturograful static Synapsys. Acesta este un sistem computerizat de analiza si interpretare a tulburarilor de echilibru in cazul pacientilor cu afectiuni vestibulare. Sistemul este compus dintr-o platforma cu senzori de presiune care preia datele generate de miscarile (voluntare si involuntare) ale pacientului si le transmite unui software specializat, capabil sa diferentieze cauza tulburarilor de echilibru: suferinta urechii interne (afectare vestibulara), suferinta somatica osteoarticulara (somatosenzoriala) sau afectiuni oculare (oftalmologice).

Pe baza acestei analize se elaboreaza planul de tratament si recuperare al bolilor cauzatoare de vertij si tulburari de echilibru, si se evalueaza eficienta tratamentului.

O alta aplicatie importanta o constituie reeducarea vestibulara. Aceasta consta intr-o serie de exercitii de coordonare a miscarilor pacientului efectuate direct pe platforma posturografului, care urmaresc accelerarea recuperarii echilibrului dupa bolile care afecteaza urechea interna.

Practic pacientul are posibilitatea de a reinvata miscarile necesare unei coordonari adecvate a echilibrului corpului. In acest mod se scurteaza semnificativ durata tratamentului afectiunilor vestibulare!

47-2

Comments

comments

in Testarea echilibrului de admin

One comment

  1. Pingback: Posturografia statică computerizată | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment