Terapia hidropsului endolimfatic cu unde de joasa presiune

Home » Articole » Tratament » Terapia hidropsului endolimfatic cu unde de joasa presiune

Boala Meniere se poate prezenta deseori ca o suferinta invalidanta, posibilitatile terapeutice fiind limitate ca eficienta. Un dispozitiv care s-a dovedit a fi foarte util pentru rarirea si chiar disparitia completa a simptomelor (studiile arata un procent de reusita de 60-70 % din cazuri) este aparatul Meniett (produs de Medtronic-Xomed si lansat in anul 2002).

Indicatii: in formele de boala necontrolabile prin dieta si  tratament medicamentos, ca o alternativa la tratamentul chirurgical.

Mecanismul de functionare:

Se stie ca boala Meniere are la baza o acumulare in exces a lichidului endolimfatic in canalele semicirculare (structuri implicate in mecanismul echilibrului). Aparatul Meniett are ca principiu de functionare transmiterea unor unde de presiune joasa in urechea medie, iar de aici mai departe spre urechea interna prin intermediul ferestrei rotunde. Astfel, lichidul din urechea interna (endolimfa) va fi mobilizat din zonele in care s-a acumulat in exces inapoi catre sacul endolimfatic. Deoarece secretia endolimfei este insa un proces continuu, se impune utilizarea Meniett-ului zilnic. Pentru a transmite mai eficient presiunea catre urechea medie, trebuie montat in membrana timpanica un tubusor de ventilatie , asemanator cu cel utilizat in otita seroasa. Plasarea tubusorului se face cu anestezie locala, este o procedura rapida si lipsita de riscuri. Ulterior, pacientul va incepe utilizarea dispozitivului Meniett, de obicei de 3 ori pe zi, in reprize a cate 5 minute. Durata de utilizare a aparatului depinde de evolutia simptomelor, in orice caz se recomanda pe o perioada de minimum 5 saptamani.

Comments

comments

in Tratament de admin

One comment

  1. Pingback: Terapia hidropsului endolimfatic cu unde de joasa presiune | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment