Testele rotatorii

Home » Articole » Testarea echilibrului » Testele rotatorii

Testele rotatorii sunt o modalitate de a testa coordonarea dintre urechea internă şi globii oculari. Urechea internă trimite către creier impulsuri legate de mişcarea capului, determinând trimiterea de semnale către muşchii globilor oculari pe calea reflexului vestibulo-ocular (RVO). Pentru fiecare mişcare a capului într-o anumită direcţie există o mişcare a ochilor în direcţia opusă.

 În timpul testelor rotatorii (ce folosesc acelaşi tip de electrozi adezivi sau ochelari ca şi în ENG) examinatorul poate înregistra mişcările globilor oculari în timp ce capul se mişcă la diferite viteze. Se obţin astfel informaţii suplimentare, în afara celor din cadrul ENG, despre cât de bine funcţionează organele echilibrului şi conexiunile lor cu muşchii oculari. Nu toţi pacienţii în etapa diagnostică vor avea nevoie de teste rotatorii.
Există două tipuri de teste rotatorii computerizate: rotaţia proprie a capului şi scaunul rotativ. În testele de rotaţie proprie a capului, persoanei testate i se cere să privească o ţintă fixă şi să îşi mişte capul înainte/înapoi şi sus/jos pentru scurte perioade de timp. În timpul testelor cu scaunul rotativ, scaunul computerizat se mişcă pentru persoana care este testată. Din motive de siguranţă se poartă o centură şi capul este legat de o tetieră.
Testele cu scaunul rotativ au loc de obicei într-o cameră întunecată. Un microfon şi un difuzor din camera de testare permit contactul verbal cu exminatorul, care stă la o consolă în afara camerei. Ca şi la testarea ENG, în timp ce se înregistrează mişcările globilor oculari, persoanei testate îi vor fi puse o serie de întrebări simple care au rolul de a-i păstra atenţia şi concentrarea în timpul examinării.
Nu toate testele rotatorii sunt computerizate. În unele cazuri un scaun rotativ este folosit şi doctorul sau alt examinator mişcă capul unei persoane cu mâinile în timp ce observă mişcările globilor oculari.

Principala aplicatie a acestor teste o constituie evaluarea echilibrului la personalul din transporturile aeriene.

Comments

comments

in Testarea echilibrului de admin

One comment

  1. Pingback: Testele rotatorii | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment