Vertij paroxistic pozitional benign – prezentare de caz

Home » Articole » Cazuri clinice » Vertij paroxistic pozitional benign – prezentare de caz
32-1
Autori:Dr. Roxana Masariu, dr. Adrian Tudor

Vom prezenta un caz tipic de VPPB de canal semicircular posterior stang.

Istoric

Pacienta O.V., in varsta de 51 de ani, s-a prezentat la Clinica Urechii pentru vertij cu debut brusc de aprox. 2 zile, provocat de miscari ale capului spre partea stanga, fara o cauza aparenta. Vertijul dura cateva secunde, si nu era insotit de scaderea auzului sau tinitus.

Pentru confirmarea diagnosticului, am efectuat in clinica noastra urmatoarele teste:

S-a inceput cu bilantul audiologic:

1. Audiometria tonala – auz normal bilateral:

2. Impedansmetria: a relevat o timpanograma de tip A bilateral, iar reflexul stapedian a fost prezent bilateral (ipsi si contra).

3. Otoemisiunile acustice: prezente bilateral.

 

Au urmat apoi testele vestibulare:
1. Posturografia statica
– a aratat o afectare a input-ului vestibular.

2. Videonistagmografia – s-a efectuat manevra Dix-Hallpike care a confirmat diagnosticul de VPPB de canal semicircular posterior stang prin aparitia nistagmusului caracteristic rotational geotropic stang.

[kaltura-widget wid=”mm7y67gbao” width=”400″ height=”365″ addpermission=”” editpermission=”” align=”center” /] Dupa stabilirea diagnosticului, am decis sa facem manevra Epley de repozitionare canaliculara, pacienta fiind perfect eligibila pentru aceasta (fara afectiuni ale coloanei cervicale sau alte contraindicatii pentru manevra). Am sfatuit apoi pacienta sa doarma acasa ridicata pe doua perne, la aprox. 45 grade fata de planul orizontal, si sa nu stea pe partea stanga, cea afectata (timp de aprox. o saptamana). Nu a mai fost necesara repetarea manevrei, raspunsul pacientei fiind prompt. La 2 luni de la episodul mentionat, pacienta a prezentat o recurenta, insa de asemenea cu raspuns bun la exercitiile de repozitionare canaliculara efectuate la clinica noastra.

Comments

comments

in Cazuri clinice de admin

One comment

  1. Pingback: Vertij paroxistic pozitional benign – prezentare de caz | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment