Vertijul / ameteala – bilantul de investigatii obligatorii pentru diagnostic

Home » Articole » Testarea echilibrului » Vertijul / ameteala – bilantul de investigatii obligatorii pentru diagnostic

Autori: Dr. Tudor Adrian, Dr. Masariu Roxana.

Definitie termeni – “vertij”, “ameteala”

De la bun inceput, trebuie facuta diferenta intre cele 2 notiuni “vertij” si “ameteala” – ele au semnificatii diferite. Aceasta diferentiere ne orienteaza spre bateria de teste ce trebuie efectuata in vederea unui diagnostic corect.

Vertijul reprezinta senzatia ca obiectele din jur se invart in jurul persoanei sau pacientul se invarte in spatiu (este asadar  o senzatie de rotatie).

Ameteala nu se manifesta prin rotatie, ci este mai degraba o senzatie de instabilitate, o perceptie alterata asupra relatiei cu mediul.

De asemenea vertijul  trebuie diferentiat de presincopa (senzatia de a se afla in pragul lesinului, impresia de imponderabilitate  – pacientul afirma ca parca “pluteste”), de incetosarea sau intunecarea privirii.

Anamneza (discutia cu pacientul) trebuie sa fie asadar cat mai amanuntita, inclusiv prin utilizarea unor chestionare specifice pentru istoricul vertijului, deoarece se extrag informatii esentiale pentru diagnostic.

In functie de datele obtinute la anamneza  urmeaza apoi efectuarea testelor necesare din cadrul bilantului vestibular. In cazul in care exista si o afectare auditiva, se incepe cu investigatiile audiologice (audiometrie tonala, imitanta acustica, otoemisiuni acustice, la nevoie potentiale evocate auditive precoce), deoarece aparatul vestibular este in stransa legatura cu cel cohlear (impreuna formeaza “urechea interna”).

In Clinica Urechii efectuam urmatoarele teste vestibulare:

Posturografia statica computerizata

  • Necesara pentru investigarea reflexului vestibulo-spinal si pentru reeducarea vestibulara.

Videonistagmografia

  • Test necesar pentru diferentierea unei afectiuni vestibulare periferice de una de tip central, prin obiectivarea asa-numitului  “nistagmus” (succesiune de miscari rapide involuntare ale ochilor).

De ce este importanta diferentierea intre o afectare vestibulara de tip periferic si una de tip central? Este absolut necesara in vederea orientarii pacientului catre un medic ORL-ist (in cazul afectarii periferice) sau catre un neurolog (in cea de tip central).

Va prezentam in continuare un exemplu de nistagmus  de tip periferic (prin afectarea urechii interne) si  un nistagmus de tip central (prin afectarea structurilor nervoase din creier implicate in mentinerea echilibrului):

Electrocohleografia

  • Test obligatoriu pentru orientarea diagnosticului in boala Meniere (hidrops endolimfatic).

Potentiale evocate miogenice vestibulare (VEMP)

Indicatiile acestui test sunt:

  • Dehiscenta de canal semicircular superior
  • Afectiunile nervului vestibular (nevrita vestibulara, neurinom de acustic  etc)
  • Ototoxicitatea (pierderea functiei vestibulare) – de ex. gentamicina
  • Boala Meniere – in stadiul  initial.

Proba calorica

  • Obligatorie pentru diagnosticul neuronitei vestibulare.
  • Utila si pentru afectiunile nervului vestibular (neurinomul de acustic – prin afectarea ramului  superior al nervului vestibular).

Comments

comments

in Testarea echilibrului de admin

One comment

  1. Pingback: Vertijul / ameteala – bilantul de investigatii obligatorii pentru diagnostic | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment