Vertijul (ametelile) – ce investigatii sunt necesare?

Home » Articole » Testarea echilibrului » Vertijul (ametelile) – ce investigatii sunt necesare?

Efectuarea investigatiilor vestibulare este absolut  necesara pentru a diferentia un vertij de tip periferic (cauzat de o afectare a organului echilibrului din urechea interna) de un vertij de tip central (neurologic).

Aceasta diferentiere are ca scop nu doar incercarea de a stabili sediul cat mai precis al leziunii, dar este utila in special pentru stabilirea conduitei terapeutice:

 • In cazul unui vertij periferic se poate efectua reeducarea vestibulara (exercitii pe platforma posturografului), mai eficienta decat orice tratament medicamentos sau chirurgical.
 • In cazul unui vertij de tip central, pacientul este indrumat catre neurolog.

Bateria de investigatii vestibulare cuprinde mai multe teste, fiecare adresat uneia sau mai multor  portiuni ale aparatului vestibular.

In functie de istoricul pacientului si examenul clinic, se stabileste setul de teste necesare pentru precizarea diagnosticului. Aceste investigatii, toate efectuate la Clinica Urechii cu aparatura de cea mai inalta performanta, cuprind urmatoarele:

Comments

comments

in Testarea echilibrului de Dr. Roxana Masariu

2 Comments

 1. Robert Timotin

  In data de 9 mai 2010 eram internat la sectia de chirurgie a Spitalului Judetean Brasov, fiind a doua zi dupa o operatie usoara de hernie, efectuata cu anestezie locala. In spital ma aflam de 3 saptamani cu diagnosticul de endocardita recurenta, pus pe baza unei temperaturi de cca. 37.5 gr, a carei cauza nu a fost depistata. Pana la operatie am facut tratament cu antibiotice: gentamicina+fortrans, gentamicina+vancomicina,
  gentamicina+ciprofloxacin si dupa operatie am continuat …
  Revin la data de 9 mai, cand la ora 8 dimineata am simtit brusc o greata foarte puternica si am vomitat instantaneu numai lichid gastric. Dupa acest apisod, circa 2 saptamani am cerut antivomitive de dimineata, apoi senzatia a slabit si ultirior a disparut. Cel mai important insa este faptul ca de atunci am constatat pierderea de echilibru in orice STARE DE MISCARE. Daca stau nemiscat, in pat sau pe scaun, nu simt nimic. Daca intorc capul in orice directie, simt o stare de nesiguranta si o clatinare mai usoara sau mai pronuntata, in functie de amplitudinea intentiilor mele. Dupa 3 luni de asteptare (la sugestia medicului din Brasov), sesizand ca nu se amelioreaza starea mea de dezichilibru am consultat 2 medici ORL si un medic neurolog. De atunci ma tratez alternativ cu Betaserc24, Piraceta, Bilobil, sau cu Sermion si Stugeron. Niciuna din aceste variante nu au avut efect. Singurul lucru pe care il constat dupa acesti peste 2 ani de stare de dezechilibru, este ca am inceput sa ma obisnuiesc cu situatia mea. Totusi, avand in vedere ca la data cand am capatat aceasta noua stare, ma deplasam cu foarte multa agilitate cu carjele, statul in scaun de acum si starea de confuzie pe care mi-o creeaza fiecare miscare a capului ma indeamna sa apelez la serviciile specializate ale clinicii d-vs.
  De aceea va rog sa-mi spuneti daca se pot face investigatii la clinica d-vs, care sa conduca la un diagnostic corect si la un tratament eficient.
  Cu deosebita consideratie,
  Robert Timotin

   
  • Dr. Roxana Masariu

   Buna ziua,
   Desigur,vom incerca sa va ajutam in gasirea diagnosticului corect si implicit a tratamentului. Va rugam sa aduceti si rezultatele investigatiilor efectuate pana acum, in special CT sau RMN.

    

Leave a Comment