Vertijul paroxistic poziţional benign (VPPB)

Home » Articole » Patologie » Vertijul paroxistic poziţional benign (VPPB)
44-1
Vertijul paroxistic poziţional benign (VPPB) este o afecţiune ce determină vertij, ameţeală şi alte simptome datorită acumulării reziduurilor la nivelul urechii interne. Aceste reziduuri, denumite otoconii sunt formate din mici cristale de carbonat de calciu. Odată cu mişcările capului, otoconiile îşi modifică poziţia şi transmit semnale false către creier.
 
Simptomele VPPB sunt aproape întotdeauna precipitate de o schimbare a poziţiei capului. Ridicarea din pat sau întoarcerea de pe o parte pe alta sunt mişcări problematice. Unii oameni se simt ameţiţi şi nesiguri când îşi ridică capetele să privească în sus. O apariţie intermitentă a acestor simptome este frecventă.
Circa 20% din toate cazurile de ameţeală se datorează VPPB. Cea mai frecventă cauză a VPPB la persoanele sub 50% sunt traumatismele cranio-cerebrale. Aproape 50% din cazurile de ameţeală la pacienţii în vârstă sunt legate de VPPB. În circa jumătate din toate cazurile sunt idiopatice, adică nu au o cauză identificată. VPPB este de asemenea asociat cu migrena.
Testele de diagnostic a VPPB includ teste ce explorează nistagmusul caracteristic (mişcări sacadate ale globilor oculari), cum ar fi testul Dix-Hallpike şi electronistagmografia (ENG).
Mişcările de repoziţionare otoconiilor, incluzând manevra Epley şi manevra de eliberare Semont sunt foarte eficiente în tratamentul VPPB şi pot fi efectuate în cabinetul unui specialist în cca 15 min. Scopul acestor manevre este de scoate otoconiile detaşate dintr-unul din canalele semicirculare. Tratamentul poate cuprinde exerciţii personalizate de terapie fizică vestibulară menite să “reantreneze creierul”. Exerciţiile de acomodare Brandt-Daroff sunt uneori recomandate şi pot fi efectuate la domiciliu. Chirurgia de obstrucuţie canaliculară poate fi o altă opţiune.

Comments

comments

in Patologie de admin

One comment

  1. Pingback: Vertijul paroxistic poziţional benign (VPPB) | ORLonline.ro @ Clinica Urechii Bucuresti

Leave a Comment